ОЦІНКА СПОЖИВЧИХ УПОДОБАНЬ І ФАКТОРІВ ВИБОРУ БРЕНДУ МЕДІАКОМПАНІЙ - Барков, І. С. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті досліджуються особливості оцінки споживчих уподобань та факторів, що впливають на вибір бренду медіакомпаній у сучасному цифровому медіапросторі. Обґрунтовано актуальність теми з огляду на посилену конкуренцію, фрагментованість аудиторії, зростання ролі персоналізованого контенту та підвищені вимоги до емоційної, функціональної й етичної складової бренду. Окреслено підходи до вивчення поведінки споживачів в сучасній та зарубіжній літературі, однак специфіка сприйняття медіабрендів досі залишається малодослідженою в українському контексті. Виявлено наявність залежності мотивації та типу споживаного контенту від віку аудиторії. У роботі здійснено аналіз споживачів медіапродукту за критеріями споживання та обґрунтовано зниження ролі друкованого контенту для споживача внаслідок розвитку ІТ технологій. Запропоновано класифікацію груп споживачів медіапродукту та здійснено опис переважного споживання медіаконтенту віковими категоріями споживачів на різних платформах. На основі аналізу груп споживачів, залежно від мотивації та типу контенту сформовано «портрет» та окреслено особливості споживачів медіапродукту найбільш прогресивних медіакомпаній України. На основі порівняльного аналізу психо-фізичних особливостей лояльних до досліджуваних брендів груп споживачів, виокремлено основні поведінкові фактори які впливають на вибір медіабренду. Автором здійснено систематизацію та узагальнення факторів, які впливають на вибір медіабренду у три основні групи: емоційні, цифрові та практичні. Доведено, що серед мотивів споживачів медіконтенту домінують якість контенту, експертність та профільність, швидкість оновлення та оперативність новин, доступність формату. На підставі отриманих даних запропоновано типологію медіаспоживачів за рівнем залучення та очікуваннями від бренду. У висновках наголошено на важливості комплексного підходу до оцінювання споживчих переваг як чинника формування ефективних стратегій маркетингового управління та забезпечення стабільної присутності бренду в динамічному інформаційному середовищі.