ПРИЙОМИ МАРКЕТИНГОВОЇ ПОЛІТИКИ РОЗПОДІЛУ - Басій, Н. Ф.; Дайновський, Ю. А.; Семак, Б. Б.; Яхвак, Д. М. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Ефективна організація системи розподілу є передумовою успішності будь-якого бізнесу. Маркетингова політика розподілу є однією з чотирьох основних складових маркетингової діяльності загалом. Констатується, що дезагрегація загальної маркетингової політики розподілу на окремі конкретні прийоми відповідної діяльності дозволяє краще розуміти її складові, аналізувати їх результативність і приймати обґрунтовані рішення на кожному етапі процесу товароруху. Зроблено спробу впорядкування і класифікації цих прийомів. Проаналізовано варіанти прийомів організації розподілу з утворенням вертикальних і горизонтальних маркетингових систем. Підкреслено, що одним із першочергових завдань виробника є визначення обґрунтованої схеми розподілу з-поміж способів прямого і непрямого продажу. Зазначено актуальність застосування дуальних систем дистрибуції, що передбачають реалізацію товарів як через посередників, так і шляхом прямих продажів. Окреслюються варіанти інтенсивної, селективної й ексклюзивної дистрибуції, висловлюються аргументовані сумніви щодо справедливості терміна “інтенсивна дистрибуція”. Аналізуються прийоми посередництва з повним або неповним циклом обслуговування. Розглянуто прийоми, пов’язані зі знаходженням ринкової ніші у сфері розподілу товарів. Обґрунтовується доцільність застосування у назвах прийомів певних оригінальних, неофіційних термінів, елементів гумору, що підвищує цікавість роботи з банком прийомів і покращує їх запам’ятовуваність. Сформульовано низку інших різноманітних прийомів зі сфери розподілу, зокрема пов’язаних із особливими формами роздрібної реалізації товарів. Підкреслюється, що застосування на практиці саме тих з широкого спектра прийомів, які відповідають конкретним особливостям розподілу окремих товарів, сприятиме підвищенню ефективності відповідної діяльності. Констатується, що подальші дослідження можуть бути спрямовані на ідентифікацію додаткових прийомів маркетингової політики розподілу і опрацювання варіантів поєднання окремих прийомів у цілісні й ефективні системи доведення товарів від виробників до споживачів.