ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ВЕКТОРНИХ ОРІЄНТИРІВ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ - Маліношевський, Д. М.; Ямбих, Є. С.; Колесніченко, М. М. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Метою статті є розкриття особливостей формування механізму векторних орієнтирів управління розвитком підприємства на основі системного підходу. У досліджені використано методи системного аналізу, моделювання, методи стратегічного управління, експертні методи, методи оцінки ризиків, балансування та комплексної оцінки ефективності. У роботі визначено та удосконалено механізм управління розвитком підприємства як ключовим чинником підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності, від якої залежить стабільне функціонування, динамічний розвиток, позиція підприємства на ринку. Запропонований системний підхід підпорядкований загальній меті розвитку підприємства та визначає доцільність управлінського рішення залежно від ситуації, що склалася під впливом внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства. Завданнями векторних орієнтирів ефективного управління розвитком підприємства в умовах війни є забезпечення безперервності діяльності; управління ризиками, що включає ідентифікацію та оцінку воєнних, економічних, фінансових, політичних та кіберризиків; створення антикризових команд; впровадження сценарного планування; адаптація бізнес-моделі, що ґрунтується на переорієнтації на нові ринки або продукти; оптимізація витрат; збереження людського капіталу; інвестування в навчання та підвищення кваліфікації; створення безпечних умов праці; забезпечення фінансової стабільності шляхом дотримання ліквідності й пошук альтернативних джерел фінансування; ведення консервативної фінансової політики; активна робота з державними програмами підтримки бізнесу; розробка та впровадження інновації у формі інвестування в технології; побудова ефективних комунікацій та репутаційний менеджмент на основі прозорої комунікації з працівниками, партнерами та клієнтами; участь у волонтерських та соціальних ініціативах; підтримка іміджу відповідального бізнесу; взаємодія з державою. Ідентифіковані векторні орієнтири механізму управління розвитком підприємства у частині оцінки поточного стану спрямовуються на забезпечення діяльності підприємства оптимальним обсягом фінансових ресурсів, можливостей, резервів у кожний конкретний період часу відповідно до напрямів його розвитку, організацію формування необхідного рівня платоспроможності, ліквідності, ділової активності, рентабельності та раціонального використання фінансових ресурсів, максимізації прибутку й забезпечення сталої ринкової вартості підприємства.