ФІНАНСОВІ ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ ЕКОСИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ФІНАНСОВОГО ВІДНОВЛЕННЯ ТЕРИТОРІЇ В УМОВАХ ВІЙНИ (НА ПРИКЛАДІ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Педченко, Н. С.; Прасолова, С. П.; Франко, Л. С.; Борсук, С. І. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Метою дослідження виступає вивчення фінансових ресурсів, що формують основу для екосистеми економічного розвитку та забезпечують фінансове відновлення території в умовах воєнного стану (на прикладі Полтавської області). У дослідженні застосовано методи логічного аналізу та синтезу, індуктивний і дедуктивний підходи, абстрагування, моделювання та інструменти системного аналізу. Дослідження показало, що економіка Полтавщини зберігає відносну стійкість перед кризовими процесами завдяки диверсифікації виробництва, високій продуктивності аграрного сектору та активній участі у міжнародній торгівлі. Встановлено, що основними джерелами фінансування є збільшення податкових надходжень завдяки розвитку малого та середнього підприємництва, підтримці релокованих компаній і залученню зовнішніх інвестицій. Важливим фактором виступає також налагодження співробітництва з міжнародними донорами, що забезпечує додаткові ресурси для відновлення економіки та сталого розвитку. Доведено, що експортний потенціал має стратегічне значення, оскільки сприяє економічному зростанню, створенню робочих місць, фінансовій стабілізації та відбудові регіональної інфраструктури. Як ключові напрями запропоновано відновлення транспортної та логістичної інфраструктури, розширення зовнішніх ринків, розвиток нових експортних можливостей, активізацію інвестиційних процесів та підтримку малого й середнього бізнесу. У роботі визначено та обґрунтовано фінансові інструменти, які дозволяють створити екосистему економічного розвитку та відновити фінансовий потенціал території в умовах війни, а також розроблено методичний підхід до обчислення інтегрального показника фінансової стійкості й перспектив зростання Полтавської області.