ІНТЕГРОВАНА КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ У КРИЗОВИХ УМОВАХ - Рудюк, Я. А.; Шуляр, Р. В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У сучасних умовах глобальної нестабільності та екстремальних ситуацій ефективне управління ризиками інноваційної діяльності стає визначальним чинником стійкості та конкурентоспроможності підприємств. Системний підхід до ідентифікації, оцінювання та мінімізації ризиків дозволяє забезпечити безперервність бізнес-процесів і сприяє сталому розвитку інноваційного потенціалу. У статті доведено, що управління ризиками розвитку інноваційної діяльності підприємств в умовах екстремальних ситуацій є критично важливим для забезпечення їх стійкості та конкурентоспроможності. Використання як реактивного, так і проактивного підходів, методології Agile та співпраці з партнерами надає підприємствам комплексні інструменти для ефективного реагування на ризики. Інтеграція цих підходів дозволяє підприємствам не лише знижувати негативний вплив екстремальних ситуацій, але й оптимізувати ресурси для підтримки інноваційної діяльності. Математична модель, розроблена на основі цих підходів, показує, що системний аналіз ризиків та витрат на їх мінімізацію дозволяє підприємствам ефективно планувати свої дії у разі виникнення екстремальних ситуацій. Обґрунтовано, що використання сценарного аналізу та динамічного підходу покращує точність прогнозів та дозволяє адаптувати стратегії управління ризиками до змінних умов. Застосування методів машинного навчання та систем раннього попередження підвищує здатність підприємств вчасно виявляти потенційні загрози та мінімізувати їх негативний вплив. Практичне використання отриманих результатів моделі дозволяє підприємствам заздалегідь підготуватися до різних сценаріїв розвитку подій, забезпечити резерви та оптимізувати бюджет. Аргументовано, що гнучкість, забезпечена методологією Agile, та стратегічна співпраця з партнерами надають додаткові переваги у забезпеченні безперервності бізнес-процесів та підтримці інноваційної діяльності в умовах екстремальних ситуацій. Таким чином, дане дослідження підтверджує важливість комплексного підходу до управління ризиками, що включає проактивні та реактивні стратегії, гнучкі методи управління та співпрацю, для забезпечення стійкого розвитку інноваційної діяльності підприємств. Це дозволяє підприємствам не лише адаптуватися до викликів, але й ефективно використовувати можливості, що виникають у складних умовах.