ОЦІНКА МІЖНАРОДНОЇ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ ДЕРИВАТИВНИМИ КОНТРАКТАМИ НА ОРГАНІЗОВАНИХ ТОВАРНИХ РИНКАХ - Яворська, В. О. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті розглянуто основні показники сучасного стану міжнародної біржової торгівлі деривативними контрактами. Звернута увага на глобалізаційні трансформації та геополітичну нестабільність, що безпосередньо впливає на функціонування міжнародних організованих товарних ринків. Визначено тривалу еволюцію біржової торгівлі деривативними контрактами на міжнародних організованих товарних ринках за допомогою чотирьох етапів, яка призвела до удосконалення технологій біржової торгівлі та стандартизації параметрів деривативних контрактів. Відзначено, що деривативні контракти виникли на початку задля формування сприятливих умов щодо забезпечення управління ціновими ризиками, а пізніше стали ефективним інструментами спекуляції та прогнозування цінової кон’юнктури. З метою оцінки біржової торгівлі деривативними контрактами на міжнародних біржах нами використано статистичні звіти міжнародної біржової асоціації – Futures Industry Association. У результаті аналізу динаміки об’ємів міжнародної біржової торгівлі деривативними контрактами зафіксовано новий максимум, зокрема у 2024 р. об’єми торгівлі деривативними контрактами на міжнародних біржах склали 206,78 млрд угод, що на 51 % вище за попередній рік. Зазначено, що цей приріст був пов’язаний з діяльністю бірж азійського регіону, частка яких помітно зросла за останнє десятиліття. Встановлено, що до швидко зростаючих міжнародних біржових ринків деривативних контрактів, нині відносяться біржі Індії та Китаю. Оцінка міжнародної біржової торгівлі деривативними контрактами за видами активів показала значну перевагу торгівлі на міжнародних біржах фінансовими активами. У 2024 р. кількість укладених біржових деривативів на фінансові активи зросла до рівня 194,4 млрд угод, що на 55 % вище за попередній рік і майже у 5,2 рази більше за останні 5 років, тоді як кількість укладених деривативних контрактів на товарні активи склала лише 12,4 млрд угод, що на 3,3 % вище за попередній рік і в 1,3 рази більше за останні п’ять років. Виділено основні напрями розвитку міжнародної біржової торгівлі деривативними контрактами на організованих товарних ринках.