ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИТЕЙЛУ В УКРАЇНІ - Антонюк, Я. М.; Шиндировський, І. М. (Підприємництво і торгівля, 2019)
Вдосконалено суть категорії “ритейл”, дана порівняльна характеристика властивостей ритейлу та традиційної роздрібної торгівлі; досліджена діяльність зарубіжних та вітчизняних ритейлерів за різними ознаками властивостей; зроблений аналіз торгівлі в Україні власними торговими марками; показана залежність обсягу продаж ВТМ від виду зарубіжного і вітчизняного ритейлера, назви товару; акцентована увага на факто-рах збільшення продажу товарів в межах вітчизняного ритейлу. У ході дослідження встановлено, що для сучас-ного вітчизняного ритейлу характерним є зростання продажу не від кількості діючих торгових підприємств, асортименту товарів у магазині, місця розташування об’єктів, а від частки в товарообороті власних торгових марок, ціни в яких на 5-20% нижчі, ніж по традиційних товарах, запровадження програм лояльності, що збіль-шують час перебування покупців у магазині, покращення дизайну і фірмового стилю тощо. Пропонується викори-стання показників якісного торговельного обслуговування через запровадження ВТМ, програм лояльності, мерча-ндайзингу, дизайну торгових залів та обґрунтована необхідність їх використання у вітчизняному ритейлі.