МІСЦЕ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ТА ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Воронко, Р. М.; Вовчик, Н. Л.; Гончарук, В. С. (Підприємництво і торгівля, 2019)
Досліджено ключові характеристики внутрішнього контролю і внутрішнього аудиту та визна-чено їхнє функціональне призначення у системі управління діяльністю підприємства. Проведено критичний аналіз тлумачень внутрішнього контролю з позиції нормативних документів та науковців і практиків. Внут-рішній контроль розглянуто як засіб створення інформаційного забезпечення системи менеджменту, призна-ченого для попередження, виявлення та усунення відхилень у фінансово-господарській діяльності і прийняття своєчасних й ефективних управлінських рішень. Для з’ясування змістовної сутності внутрішнього аудиту роз-глянуто його тлумачення, наведені в нормативних документах та економічній літературі. Внутрішній аудит визначено як форму внутрішнього контролю, яка здійснюється окремою службою (аудитором) з метою перевірки законності й економічної доцільності операцій, прогнозування, координації діяльності підприємства, оцінювання ефективності функціонування системи управління, якості та надійності сформованої нею інформації для відповід-них категорій користувачів. Наведено порівняльну характеристику внутрішнього контролю і внутрішнього аудиту, на основі якої розглянуто спільні ознаки та відмінності між ними, що дали змогу відокремлено іден-тифікувати їх у системі управління підприємства. Акцентовано на потребі органічного поєднання внутрішньо-го контролю і внутрішнього аудиту для забезпечення ефективного функціонування суб’єктів господарювання.