ВІДОБРАЖЕННЯ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В ЕКОНОМІЧНИХ ТЕОРІЯХ - Міценко, Н. Г. (Підприємництво і торгівля, 2018)
У статті представлено відображення інтеграційних процесів в економічних теоріях та концепціях. Систематизовано підходи до трактування категорії “інтеграція” як наукової абстракції, як процесу органiзацiйних трансформацiй, як системної сукупності суб’єктiв, як характеристики стану суб’єкта (системи). Представлено порівняльний змістовий аналіз дефініцій “інтеграція” та “кооперування”, “об’єднання”, “координація”, “комбінування”, “диференціацiя”, “спеціалізація”, “співпраця”, “концентрація”, “диверсифікація”. Виокремлено інтеграційні мотиви суб’єктів-учасників інтеграційних процесів. Визначено сутнісно-критеріальні ознаки інтеграційних процесів. Обґрунтовано необхідність трактування iнтеграцiї суб’єктiв господарювання як процесу їх органiзацiйних трансформацiй та створення цiлiсного господарського механiзму з метою досягнення спiльної стратегiчної мети через об’єднання дiяльностi щодо її досягнення, посилення взаємодiї та координацiю бiзнес-процесiв, упорядкування вiдповiдальностi й компетенцiй, взаємоузгодження використання ресурсного потенцiалу. Запропоновано розглядати організаційний результат об’єднання учасників в процесі інтеграції як інтегровану структуру.