СТРУКТУРА ФІНАНСОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВА ОПТОВОЇ ТОРГІВЛІ: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ - Середа, С. А.; Виклюк, М. І.; Петлін, І. В. (Підприємництво і торгівля, 2018)
У статті аргументовано відмінність між поняттями “фінансовий потік” та “грошовий потік”. Досліджено структуру фінансових потоків та джерела їх формування на підприємствах оптової торгівлі. Наведено порівняльну характеристику поточних та стратегічних фінансових потоків підприємств оптової торгівлі. Доведено, що фінансовий потік має характеристики визначеності і вимірності  йому властиві кількісні, часові та якісні параметри. Окреслено, що напрям руху поточних фінансових потоків відображає можливості збільшувати чи зменшувати стратегічні фінансові потоки. Внаслідок руху фінансових потоків діяльність фірми орієнтується на покращення власних можливостей у майбутньому через зростання величини капіталу, надходження від капітальних вкладень, підвищення рівня фінансової стійкості та платоспроможності. Доведено, що на величину сукупного фінансового потоку мають вплив фактори зовнішнього середовища, які впливають на формування фінансових потоків; та внутрішній елемент, який представляє систему операційного, інвестиційного та фінансового циклів підприємства.