УПРАВЛІНСЬКИЙ АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Гончар, Л. О.; Поплавська, А. В.; Аухімік, О. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2021)
Статтю присвячено питанню здійснення управлінського аналізу особливостей системи контролінгу у сфері готельно-ресторанному бізнесу. Проведено аналіз наукових досліджень проблеми управлінського аналізу та визначено, що питання управлінського аналізу є недостатньо дослідженим. На основі здійсненого аналізу запропоновано авторський підхід до трактування сутності поняття «управлінський аналіз особливостей системи контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі». Проаналізовано здійснення управлінського аналізу особливостей системи контролінгу на прикладі діяльності регіонального підприємства в готельно-ресторанному бізнесі, що дало змогу виділити ключові аспекти здійснення управлінського аналізу на підприємстві сфери послуг. Виділено інформаційну базу, на основі якої здійснюється внутрішній контроль у готельно-ресторанному бізнесі, що є підставою для здійснення внутрішнього контролю на підприємстві сфери гостинності. Визначено, що внутрішній контроль поділяється на документальний та фактичний, та окремо проаналізовано кожен із них. Проаналізовано ступінь автоматизації бізнес-процесів окремо в ресторані та готелі в діяльності регіонального підприємства сфери гостинності. Розглянуто управлінський облік як елемент здійснення управлінського аналізу та проаналізовано його організацію всередині підприємства. Визначено організаційну форму господарювання регіонального підприємства готельно-ресторанного бізнесу. Розглянуто проведення бухгалтерського обліку на підприємстві та визначено податкові зобов’язання керівництва підприємства. Відзначено необхідність застосування комплаєнсу на підприємствах сфери послуг. Проаналізовано застосування комплаєнс-контролю на прикладі регіонального підприємства, на підставі чого визначено, що REAM (Real Estate Asset Management), репутаційний та медико-санітарний види комплаєнс-менеджменту мають місце у функціонуванні підприємства. Установлено, що для досягнення підвищення ефективності діяльності підприємства необхідно застосовувати всі елементи управлінського аналізу в комплексі.