ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЕЙ ЯК ІНФРАСТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ MICE-ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Давидюк, Ю.; Жалінська, І.; Кравчук, В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2021)
Охарактеризовано особливості MICE-туризму як спеціалізованого виду туризму та висвітлено основні тенденції його розвитку в Україні. Описано стан сучасної інфраструктури MICE-туризму – готелів та бізнес-центрів, а також перелік послуг, що надаються ними при обслуговуванні бізнес-туристів. Деталізовано принципи, реалізація яких призведе до розвитку цього виду туризму та розширення спектру послуг, а саме: індивідуальний підхід до кожного клієнта, створення унікального досвіду для туристів, диверсифікація, соціальне дистанціювання та автентичність. Виділено перспективні напрями та відповідні напрями діяльності, реалізація яких забезпечила б розвиток українських готелів як інфраструктурного елемента MICE-туризму, а саме: 1) раціоналізація систем управління готелями в межах таких підсистем: діагностика фінансового стану та оцінка перспективи та розвиток бізнесу, маркетинг, інвестиційна політика, управління персоналом, організаційно-виробничий менеджмент; 2) удосконалення процесу управління якістю MICE-сервісу готелю; 3) розширення спектру MICE-сервісів готелю: бізнес-експрес знайомства; організація та розробка експрес-програм для гостей у рамках відпочинкових поїздок (поєднання відрядження з відпочинком); номер-офіс (кімната з кабінетом); 4) надання додаткових переваг споживачам у рамках програм лояльності та інноваційних організаційно-дизайнерських рішень на території готелю, зокрема: три ночі за ціною двох; спеціальні ціни за три дні до або після запланованої дати відрядження; ранній заїзд або пізній виїзд; організація для корпоративних клієнтів так званих «гнучких» просторів у холах та інших громадських місцях, які були б багатофункціональними та легко адаптованими до різноманітних форматів заходів; пропозиція безкоштовного чаю та кави в холах готелю; можливість проведення всіх видів водних процедур, що входять у вартість; додаткові знижки в тематичних ресторанах міста та організація культурної програми тощо.