КОРЕЛЯЦІЙНО-РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ ТУРИСТІВ, ЩО ОБСЛУГОВУЮТЬСЯ СУБ’ЄКТАМИ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ: РЕГІОНАЛЬНІ ВІДМІННОСТІ - Морохович, В. С.; Грабар, М. В.; Кашка, М. Ю. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Туризм є важливою складовою багатьох країн, оскільки суб’єкти туристичного сектору тісно співпрацюють з іншими галузями, забезпечуючи залучення інвестиційних ресурсів, зміцнюючи дохідну частину бюджету, покращуючи платіжний баланс країни, а також сприяє стійкому економічному зростанню та підвищенню добробуту населення. Ключовим показником розвитку туризму є туристичні потоки, які впливають на просторові відмінності у функціонуванні дестинацій та викликають територіальну соціально-економічну нерівномірність. Найбільш значущі детермінанти, що впливають на кількість обслуговуваних туристів, можна визначити за допомогою кореляційного та регресійного аналізу. У статті проведено аналіз сучасного стану ринку туристичних послуг в Україні. Фінансово-економічна криза, що загострилася останніми роками, та події, пов’язані з анексією АР Крим і дією Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей, призвели до зменшення в’їзного туристичного потоку в Україні. Досліджено фактори, що впливають на розвиток туристичного ринку України. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу сформовано модель причинно-наслідкових зв’язків між населенням регіону, його реальними доходами, кількістю туристичних підприємств та результуючою ознакою – кількістю обслуговуваних туристів. Економетричні моделі показують, що кількість туристичних підприємств позитивно впливає на результуючу ознаку в 95,8% регіонів; дохід на душу населення сприяє збільшенню кількості туристів, які обслуговуються в 91,7% регіонів; а чисельність населення впливає на збільшення кількості туристів у 66,7% регіонів. Таким чином, гіпотеза факторних змінних підтверджена в більшості регіонів України. Вивчення кількості туристів, що обслуговуються підприємствами туристичної індустрії в регіональному розрізі, дозволяє проаналізувати ефективність їх діяльності та визначити параметри регіонів з більшою мобільністю населення, а також визначити регіони, які генерують туристичні потоки. Практичне значення побудови економетричних моделей полягає в можливості їх використання для прогнозування розвитку туристичної галузі в Україні.