ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ РІЗНОМАНІТНОСТІ ТА ІНКЛЮЗІЇ В ТУРИСТИЧНОМУ БІЗНЕСІ УКРАЇНИ - Ростовцев, С. С.; Яріко, М. О. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
У статті розглядаються принципи запровадження підходу різноманітності та інклюзії у туристичних організаціях України. На сьогоднішній день дана тема переважно знаходиться поза увагою як вітчизняних бізнесменів, так і дослідників, хоча за кордоном дане питання вивчається досить серйозно. Зазначається, що даний напрямок має високу перспективність для туристичного бізнесу у майбутньому, і дозволить власникам отримати додаткові вигоди від імплементації принципів різноманітності та інклюзії. Разом із визначеннями понять, які базуються на забезпеченні відчуття безпеки, належності та визнання, а також можливостях самореалізації на робочому місці, в статті наводяться переваги запровадження D&I в туристичному бізнесі, характеризуючи дану сферу як одну з найпривабливіших для реалізації даної концепції. Зокрема, зазначається, що однією з переваг слідування принципам різноманітності в організації є значне підвищення прибутковості компанії, що може стати основним мотиваційним фактором для керівників. Окрім мотивів запровадження концепції D&I в компаніях, наводяться й основні причини низької поширеності даної ідеї в Україні на даний момент, серед яких можна виділити брак відповідних знань, а також недостатня готовість суспільства до прийняття подібної концепції. З метою запровадження принципів різноманітності та інклюзії в туристичних організаціях України пропонується низка рекомендацій щодо створення культури інклюзивності в організації і подальшим втіленням D&I. Разом з тим, окрема увага приділяється ключовим показникам ефективності, які дозволять відстежувати рівень запровадженості означених принципів і з’ясовувати проблемні місця у компанії з метою їх подальшого усунення. Результатом запровадження принципів D&I в туристичній компанії можуть стати: подальше залучення кваліфікованих фахівців і розвиток їх здібностей, заохочення творчого підходу і нововведень за допомогою створення умов, при яких співробітники, що мають різні точки зору, різноманітний досвід і освіту, ефективно працюють разом, зниження плинності кадрів, й загалом – отримання конкурентних переваг на ринку.