ВПЛИВ ГЕОПОЛІТИЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ НА РОЗВИТОК ТУРИЗМУ - Бащак, М. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
У статті висвітлені чинники геополітичної нестабільності, що впливають на розвиток міжнародного туризму. Висвітлено і схарактеризовано потенціал світових туристичних потоків як геополітичного фактора впливу, структура якого відображає та впливає на тенденції міжнародних взаємодій. Розкрито основні геополітичні чинники, що безпосередньо впливають на динаміку і розподіл туристичних потоків. Серед них – політичні перевороти, терористичні акти, військові конфлікти. Висвітлено країни та регіони, які за підрахунками експертів Інституту досліджень конфліктів у 2022 році втягнуті в конфронтацію та глобальні конфлікти. Розглянуті основні індекси, що відображають рівень безпеки та загроз у різних країнах світу на основі індексів миру, тероризму і недієздатності держави та висвітлюють статистичні данні, щодо політичної ситуації в різних країнах і регіонах світу. Названо найбезпечніші та найнебезпечніші туристичні напрями. Охарактеризовано загальні тенденції розвитку міжнародного туризму, роль та місце України на міжнародному туристичному ринку. З’ясована частка туристичного потенціалу України та Росії на міжнародному туристичному ринку. Підкреслюється, що військово-політична агресія з боку Росії та загострення українсько-російських міждержавних відносин має серйозний економічний вплив і може стати проблемою для консолідації відновлення туризму. Розглянуто туристичний потік в Україні на період 2009-2020рр. та виділені основні фактори, які впливають на туристичний попит в’їзного туризму і обмежує виїзний туризм під час воєнного конфлікту. Виявлено, що сучасна динаміка туристичного потоку в Україні характеризується різким зменшенням обсягів міжнародних відвідувачів, зниженням темпів розвитку туристичної діяльності та переформатуванням структури в’їзного та виїзного туристичного потоку. Робиться висновок, що геополітичний аспект є дуже важливим у функціонуванні туристичної індустрії, а геополітична нестабільність видозмінює ринок туризму, що може слугувати додатковою можливістю для розвитку туризму.