МЕТОДОЛОГІЯ РОЗРАХУНКУ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ - Калініченко, С. М.; Заїка, С. О. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Міжнародний туризм є однією з визначальних галузей світової економіки, яка динамічно розвивається, адже для багатьох країн він має важливе значення при формуванні внутрішнього валового продукту та забезпеченні зайнятості населення. Туризм чинить вплив на ключові сфери економіки, прискорюючи їх соціально-економічний розвиток. При цьому, на розвиток туризму також впливає сукупність різних факторів, зокрема: демографічних, природно-географічних, соціально-економічних, історичних, релігійних, політико-правових та інших. Значення міжнародного туризму, як джерела забезпечення валютних надходжень, розширення міжнародних зв’язків, збільшення зайнятості населення, постійно зростає. При цьому подальший розвиток міжнародного туризму, його вплив на економіку країн потребує ґрунтовної його характеристики, що спричиняє необхідність удосконалення методології аналізу. Аналіз показників міжнародного туризму проводиться для оцінки його вкладу в розвиток економіки кожної держави, в тому числі, визначення впливу на платіжний баланс; виявлення головних напрямів та тенденцій розвитку підприємств туристичної галузі для зміцнення матеріально-технічної бази туризму, виконання маркетингових досліджень та просування туристичного продукту до потенційних споживачів. Метою дослідження було опрацювання методології аналізу показників міжнародного туризму для оцінки його ефективності. В ході дослідження з’ясовано, що розвиток міжнародного туризму та його регулювання спираються на розгорнуту аналітичну інформацію. І хоча на сьогодні методологія розрахунку системи показників міжнародного туризму значною мірою сформована, її наявність не забезпечує сумісність інформації на світовому рівні, оскільки міжнародний туризм знаходиться в різних країнах світу на різних стадіях розвитку, це спричиняє деякі відмінності в системі показників та методиці їх розрахунку. Рекомендації СОТ, які становлять єдину методологічну основу аналізу міжнародного туризму, не виключають наявності певних національних особливостей та передбачають необхідність подальшого дослідження основних показників з метою забезпечення можливості міжнародних співставлень та достовірності інформації.