РОЛЬ ГЛОБАЛЬНИЙ МІСТ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Проскуріна, М.О. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Питання розвитку територій є предметом досліджень багатьох науковців з різних галузей знань: економістів, соціологів, урбаністів та ін. Часитіше в поле зру дослідників потрапляють проблеміні індустріальні території. Проте, в контексті усачсних глобальних геополітичних, соціально-економічних та соціокультурних зрушень доцільно дослідити значення глобальних міст та потенціал їх розвитку. Процеси, зумовені конвергенцією та формуванням нових геополітичних центрів визначають світові тенденцій еволюції системи соціально-економічних відносин. Метою статті є перегляд сутності та ролі глобального міста, як цивілізаційного явища, в контексті зрушень в соціокультурному та соціально-економічному середовищі, спричинених масштабними соціально-економічними потрясіннями та виявлення перспектив подальшого розвитку України. Проаналізовано їх роль в сучасній інформаційній економіці. Досліджено критерії класифікації міст як глобальних. Окреслено значення конвергенції для регіонального розвитку. Звернута увага на поглиблення розривів в соціально-економічному розвитку між країнами, а також між глобальним містом та рештою країни, в якій він розташований. В статті представлено перелік передумов успішного розвитку міста з перспективою перетворення його на глобальне. Проаналізовано галузі спеціалізації глобальних міст та їх еволюцію під впливом НТР. В роботі підкреслено перелік галузей сфери послуг, які мають бути розвинуті в економіках постіндустріального типу. Представлено етапи розвитку глобальних міст та перелік відповідних галузей, які переважали на кожному з них. Глобальні міста – це центри в яких сконцентровані основні стейкхолдери та головні офіси НТК, які спеціалізуються на фінансово-економічних, телекомунікаційних та логістичних послугах, а також на розробці програмного забезпечення. По аналогії з містами-державами, сучасні глобальні міста набувають самостійного значення та відіграють роль незалежних гравців на рівні глобальної економіки. Київ є світовим бета-містом. Географічно найближчими до нього альфа-містами є Варшава, Стамбул, Будапешт та Москва. Подібне сусідство має свої соціально-економічні та геополітичні наслідки та має бути враховано при подальшій розбудові як міста, так і країни в цілому.