ОСОБЛИВОСТІ ТА ДИСКУСІЙНІ АСПЕКТИ ПОНЯТЬ «ПОДІЯ» ТА «ІВЕНТ» У РЕСТОРАННОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Даниленко, О. О. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
У статті проаналізовано розвиток поняття подій та івентів як одного із пріоритетних напрямів розвитку у діяльності ресторанних закладів. Розглянуто сутність поняття івентів, їх ключових класифікаційних ознак та специфіку івентів у ресторанному господарстві. Окремо розглянуто вплив карантинних заходів та локдауну, викликаного пандемією гострого респіраторного вірусного захворювання SARS-CoV-2, його вплив на розвиток галузі. Основним результатом якого стало зменшення середнього чеку у закладах зменшення кількості нових та постійних відвідувачі, та спроба бізнесу «перечекати» період з надією на повернення до звичного життя. Як наслідок частина підприємців не приймає ніяких дій для ефективного розвитку бізнесу а інша шукає способи порятунку бізнесу та пошуку нових, не забуваючи підтримувати лояльність постійних клієнтів. Одним із таких напрямів, являється проведення івентів у ресторанному господарстві як спосіб отримання клієнтів за рахунок цілеспрямованих емоційних заходів. Івенти все частіше і частіше включають в процес функціонування підприємств, сприяючи впізнаваності бренду і просування продукції. Аналіз сучасних event-заходів дозволив виявити їх складність, комплексність, багатоплановість та значущість, що безумовно є важливим кроком задля розвитку сучасного підприємства індустрії гостинності. З огляду на це, необхідним є дослідження event-ринку, визначення основних класифікацій подій. Ціллю event-менеджменту в закладах громадського харчування є залучення та утримання клієнтів і як результат - отримання більшого прибутку. Подієвий менеджмент як поєднання соціально-культурного та економічного феноменів в діяльності підприємства ресторанного господарства, володіє значним організаційним та управлінським потенціалом, ніж звичайна рекламна діяльність або традиційний менеджмент. Саме потенціал подієвого менеджменту може стати ефективним інструментом в діяльності підприємства ресторанного господарства. Еvent-менеджмент є одним із найбільш істотних інструментів паблік рілейшнз, який спрямований на отримання не одноразового ефекту, а довготривалого процесу у формуванні іміджу підприємства, його впливу на суспільні інтереси і потреби. Event-менеджмент означає перетворення заходу за допомогою допоміжних ефектів у щось абсолютно виняткове з погляду відвідувачів.