ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ КРАЇН ЄВРОПИ ТА МОЖЛИВОСТІ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В УКРАЇНІ - Лазарєва, О. В.; Мась, А. Ю.; Борисевич, К. Ю. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
В статті висвітлено особливості системи планування землекористування в країнах Європейського Союзу. Встановлено, що в ЄС розрізняють такі форми планування використання та охорони земель як просторове (територіальне), міське та ландшафтне землекористування. Вивчено досвід особливостей планування системи землекористування таких європейських країн як Нідерланди, Швейцарія, Австрія, Франція, Іспанія, Італія, Фінляндія, Швеція, Швейцарія, Великобританія, Німеччина, Бельгія, Фінляндія, Голландія, Данія. Зроблено припущення, що досвід Європейського Союзу щодо управління землями і планування землекористування варто перейняти українським фахівцям. Проаналізовані нормативно-правові акти, які регулюють питання територіального планування та містобудування. Вивчено законодавчу базу, що стосуються питань планування використання земель. Зроблено припущення, що планування землекористування має на основі оцінки та напрямків використання виробничих ресурсів створити основу для прийняття перспективних рішень щодо розвитку конкретної території. Зроблено висновок, що основними ключові пріоритети щодо обґрунтування перспектив планування землекористування є можливість консолідації земельних ділянок, підвищення продуктивності, перегляд програм державної підтримки територій, сприяння іпотечному кредитуванню та доступу власників до кредитних ресурсів, надання земельних ділянок під забудову, планування землекористування на місцевому рівні, передбачення відкритості інформації про планування використання земель, об’єднання зусиль центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів, оприлюднення місцевими адміністративними підрозділами інформації у форматі відкритих даних, затвердження плану оптимального та ефективного використання території місцевих громад, формування земельних ділянок та їх використання лише на основі розроблення детальних планів, оприлюднення обласних та районних схем планування території, активне залучення стейкхолдерів для запровадження дієвих та перспективних планів розвитку території.