НАЦІОНАЛЬНА ТУРИСТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ УКРАЇНИ ЯК ФАСИЛІТАТОР СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ ТА ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Осіпчук, А. С. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Враховуючи, що Україна знаходиться у стані затяжної економічної, екологічної, соціальної та політичної кризи, яка посилюється від наслідків всесвітньої пандемії та військової агресії – це негативно впливає на кожного жителя країни у вигляді психоемоційного, економічного та соціального тиску, створюється необхідність використання принципів сталого розвитку у всіх сферах діяльності, зокрема економіки та охорони здоров’я. Спостерігаються тенденції посилення глобальних екологічних і супутніх проблем, а також зниження конкурентоспроможності національної економіки та іміджу України на міжнародному ринку. Ситуацію в Україні та в світі, зокрема, можна покращити через перегляд цілей соціально-економічного розвитку, формування нової філософії свідомості, раціоналізацію структури потреб, пріоритетів і способів діяльності людини. Для цього необхідно розробити комплекс заходів, які зможуть стабілізувати ситуацію, що склалася. Перехід споживачів до концепції продуманого споживання з одного боку та екологічна свідомість суб’єктів туристичної діяльності з іншого боку поступово повинні стати частиною сучасного суспільства, а також складовою стратегії діяльності підприємств різних галузей, зокрема туристичних та готельно-ресторанних, оскільки це створює умови для посилення конкурентних переваг та економічного зростання на основі використання принципів екологізації та сталого розвитку. У статті досліджено закордонний досвід ініціатив сталого розвитку, висвітлено основні цілі Всесвітньої ради з подорожей та туризму, визначено екологічний туризм як перспективний напрям сталого розвитку туристичної та супутніх галузей, запропоновано модель комплексного розвитку національного туризму, проаналізовано внесок туризму в сукупну пропозицію товарів і послуг в рамках національної економіки, запропоновано методику інвентаризації рекреаційно-туристичних ресурсів з подальшою оцінкою стану інфраструктури, доступності локацій, виявленням найбільш привабливих туристичних місць, визначено роль Національної туристичної організації України у сталому розвитку туристичної галузі та економічному зростанні.