НОВІ ГАСТРОНОМІЧНІ СПЕЦІАЛІТЕТИ ЯК ПРОДУКТ РЕСТОРАНУ НІШІ «LOCAL FOOD» В РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ - Церклевич, В. С.; Діль, А. В.; Діль, М. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Статтю присвячено розгляду ключового для розвитку гастрономічного туризму та гастрономічних брендів туристичних дестинацій в Україні питання створення нових гастрономічних спеціалітетів. Представлено анотований огляд праць, що становлять філософсько-методологічний базис гастрономічних практик; обґрунтовано виняткову роль гастрономічного туризму в розвитку туристичних дестинацій. На основі емпіричного дослідження, що охоплювало параметри: 1) страви та інгредієнти, що підпадають під класифікації, прийняті в ЄС; 2) страви та інгредієнти, внесені до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини України; регіональні переліки елементів нематеріальної культурної спадщини (Хмельницька область); 3) страви та інгредієнти (продукти), що визначаються як гастробренди гастрономічними гідами та рестораторами (ресторани локальної кухні), було запропоновано авторські визначення термінів «гастрономічний спеціалітет» та «новий гастрономічний спеціалітет», їх змістове наповнення. Представлено результати емпіричних узагальнень щодо типових прикладів страв і продуктів – гастрономічних спеціалітетів регіонів України; запропоновано типологію «гастрономічних туристів». Схарактеризовано локальний досвід створення нових гастрономічних спеціалітетів як продуктів для просування гастрономічного туризму в ресторані ніші «local food» (на прикладі закладу ресторанного господарства «Ресторація Шпігеля», місто Хмельницький). Представлено анотовану інформацію про заклад ресторанного господарства «Ресторація Шпігеля». Узагальнено інформацію про інгредієнти та ключові ідеї створення нових гастрономічних спеціалітетів фахівцями «Ресторації Шпігеля» на основі таких традиційних страв, як журек, борщ, вареники, хліб. Схарактеризовано задум, ідею, історію (як результат роботи конференції-івенту), технологію створення нового гастрономічного спеціалітету – десерту «шоколадні цукерки з хріном», що трансформувався в продукт- гастрономічний бренд Хмельницької області. Представлено результати історичного та лінгвістичного дослідження щодо базового інгредієнту, застосованого про створенні нового гастрономічного спеціалітету. Визначено необхідність систематизації та каталогізації інформації про гастрономічні спеціалітети та гастрономічні бренди, напрацьовані ресторанами локальної кухні, крафтовими виробниками Подільського регіону як основи для розвитку потенціалу туристичної дестинації.