ПОЗИЦІОНУВАННЯ БРЕНДІВ МІЖНАРОДНИХ ГОТЕЛЬНИХ МЕРЕЖ НА РИНКУ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ - Кушнірук, Г. В.; Дорош, Ю. С. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
Метою дослідження є аналіз особливостей функціонування глобальних готельних мереж та позиціонування міжнародних готельних брендів на ринку гостинності України. Уточнюються основні поняття «готельна мережа», «мережевий готель» та «готельний бренд». Ключовим внеском готельного бренду є його здатність виділити свою пропозицію та збільшувати продажі. У статті представлено ТОП-10 найдорожчих готельних брендів у 2022р., рейтинг яких очолив Hilton з вартістю бренду понад 12 млрд. доларів. Крім того, у рейтингу 2022 р. Hilton Hotel & Resorts став третім найсильнішим брендом у світі. А найсильнішим – з Brand Strength Index (BSI) 88,9 зі 100 балів та рейтингом AAA – визнано індійський бренд Taj Hotels за відносини з клієнтами, задоволеність співробітників, корпоративну репутацію та обслуговування клієнтів світового рівня. Досліджено, що в Україні представлені брендові заклади розміщення восьми міжнародних готельних мереж. Відповідно за результатами аналізу даних вебсайтів Radisson Hotel Group, Hyatt Hotels Corporation, InterContinental Hotels Group, Accor Group, Hilton Worldwide, Wyndham Hotels & Resorts, BWH Hotel Group, Marriott International висвітлено особливості позиціонування готельних брендів на ринку послуг розміщення в Україні. Згруповано інформацію за основними критеріями: готельна мережа, бренд, назва, розташування і категорія готелю, номерний фонд, оцінки на Booking та TripAdvisor. Серед міжнародних готельних мереж найбільш представленими в Україні є Radisson Hotel Group та Accor Group. На основі вивчення географії поширення міжнародних готельних мереж в Україні встановлено, що просторове розміщення мережевих готелів є нерівномірним. Найбільша кількість готелів, які належать до глобальних мереж, представлена в Києві (14 готелів), у Львові (4 готелі), в Одесі (2 готелі), а також один готель на гірськолижному курорті «Буковель». Досліджено, що на ринку гостинності України успішно позиціонують 16 готельних брендів: Park Inn by Radisson, Radisson Blu, Radisson, Hyatt Regency, IHG Hotels & Resorts, Holiday Inn, Ibis, Ibis Styles, Fairmont, Mercure, MGallery, Adagio, Hilton Hotels & Resorts, Ramadа by Wyndham, Best Western Plus, Design Hotels.