ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Луговий, Б. В.; Островська, Н. Д.; Герчанівська, С. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2022)
В статті висвітлено процес розвитку туризму на Тернопільщині у 2018–2020 рр. та охарактеризовано потужну основу для успішного розвитку туризму в області. Проаналізовано концентрацію пам’яток культури, історії і архітектури, де левову частку становлять пам’ятки оборонної архітектури. Представлено розвиток замкового туризму в краї та його потенціал. Висловлено думку, що замковий туризм може стати об’єднуючою основою для організації та успішної реалізації інших видів туризму. Замкові об’єкти Тернопільської області потрібно трансформовувати у полікультурний простір, запотребуваний для проведення різноманітних заходів. Досліджено, що вагому частину історико-культурної спадщини складають пам’ятки історії та архітектури, до яких належать будинки та споруди, пов’язані з важливими історичними подіями. П`ять історичних ратуш Тернопільської області відображають містобудівний розвиток краю у ХVІІІ–ХІХ ст. Проаналізовано історичні особливості становлення та сучасний стан релігійного туризму Тернопільської області. У досліджуваному регіоні потенційні туристи можуть познайомитися з культурною та релігійною спадщиною різних релігійних напрямків. Виявлено проблемні аспекти розвитку релігійного туризму на теренах Тернопільського краю. Представлено процес формування зеленого туризму, який є однією із перспективних складових соціально-економічної стабільності українського села. Висвітлено його роль у відродженні культурних цінностей сіл – як елементів багатофункціонального та сталого розвитку сільської місцевості. Велика культурно-етнографічна спадщина підсилює привабливість зеленого туризму, тісно поєднавши економічний потенціал з унікальною природою та культурними надбаннями. Висловлено думку, що необхідно підготувати ряд туристичних продуктів, які будуть презентувати Тернопільщину на ринку хобі-туризму. Представлено ряд пропозицій щодо його розвитку на прикладі окремої громади. Запропоновано стратегічні напрями розвитку туризму в Тернопільській області.