РОЛЬ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ У РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Петлін, І. В.; Клюйник, Х. А. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
Розглянуто сутність та значення цифрового маркетингу для розвитку підприємств сфери гостинності в сучасних умовах. Обґрунтовано переваги та недоліки цифрового маркетингу. Доведено, що ключовою перевагою цифрового маркетингу є його інтерактивність. Це сприяє прямому спілкуванню між зацікавленими сторонами сфери гостинності, включаючи підприємства та клієнтів. Виокремлено ряд перепон щодо використання інструментів цифрового маркетингу: некваліфікована робоча сила страх, бюрократія, змінні технології, кіберзлочинність, шахрайство, відсутність підтримки керівництва, обмеженість ресурсів тощо. Обґрунтовано, що реклама готелю в Інтернеті набагато більш ефективна у порівнянні з іншими способами реклами. Узагальнено базові ознаками якісного сайту готелю: доступність інтерфейсу і контенту кількома мовами; якісні та актуальні фото готелю, номерів; добре структуровані розділи сайту; доречний дизайн; доступна та зрозуміла форма онлайн-бронювання; наявність онлайн-консультанта і гарячої лінії; наявність на сайті готелю реальних відгуків клієнтів. Аргументовано, що основними інструментами цифрового маркетингу виступають: тематичні огляди та форуми спільнот; статті та прес-релізи; вебінари, тематичні дослідження, організація Івентів; популяризація цифрових інструментів для реалізації ключових соціальних проєктів (Linked In, Twitter і Facebook/Meta); інструменти соціального потокового передавання (Tiktok live, Twitter, Facebook/Meta, YouTube, Instagram live, Linked In, Company websitе); блоги, медіа-сайти; огляди соціальної комерції (Twitter, Facebook/Meta); мобільні програми, блоги та форуми компаній (сайти, блоги, форуми компаній, мобільні додатки); пошук інформації в соціальних мережах за допомогою Yahoo bing, Google shopping, Google my business і Google text. Окреслено, що використання інструментів цифрового маркетингу сприяє підвищенню ефективності підприємств готельної індустрії, оскільки він впливає на нефінансову та фінансову сторони діяльності підприємств гостинності, сприяє задоволенню запитів клієнтів, формуванню конкурентних переваг, оптимізації витрат та максимізації прибутку.