ЕКО-ТРЕНДИ В РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Полотай, Б. Я. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
Ресторанний бізнес є одним із найбільш значущих складників індустрії гостинності. Одним із головних завдань нині залишається аналіз ринку ресторанних послуг та визначення основних тенденцій його розвитку, які дають змогу відкрити підприємцям нові можливості для заснування бізнесу в найбільш затребуваних та перспективних сегментних нішах, що, можливо, зможе призвести до подальшого розвитку ресторанного бізнесу в Україні. Проте в науковому середовищі дослідження особливостей еко-ресторанів сьогодні не знайшли відображення. У ресторанному бізнесі - це тренд введення еко-продукції в меню і використання еко-засобів в побуті. Не зважаючи на це, екологічно чиста їжа в поєднанні з ресторанним бізнесом дуже актуальний напрям для сучасних рестораторів і практиків ресторанного бізнесу.. Однією з найбільших екологічних проблем даної галузі є хар чові відходи і одноразовий посуд. Вагомий вклад у сумарні продовольчі втрати вносить індустрія гостинності (кафе, бари, ресторани, кейтеринг). На сучасному етапі у багатьох закладах ресторанних господарств спостерігається звернення до «зелених практик», еко-логічних методів ведення ресторанної діяльності, домінування у меню веганських страв. Еко-арчування – популярний тренд серед людей, які піклуються про своє здоров’я і дотримуються екологічного стилю життя. Для того, щоб привабити споживачів новим «еко» трендом, ресторани впровадили використання екологічно чистих продуктів у приготуванні страв. Світові тенденції останніх років засвідчили збільшення кількості закладів, що працюють згідно норм екологічної культури, у тому числі й підприємств ресторанної індустрії. Дослідження підтверджують, що споживачі приділяють неабияку увагу тому, як працюють ресторани, коли мова йде про харчові відходи, джерела споживання енергії та пакування. Серед поширених екологічних практик варто назвати поводження з відходами шляхом сортування (77%), здачі на переробку (70%), використання екологічного одноразового пакування (90%), а також установка енергозберігаючого та водозберігаючого обладнання (83% і 66% відповідно). Тому зростає тенденція до екологічно чистих закладів харчування.