ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Батченко, Л. В.; Рева, О. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
Вплив процесів цифрової трансформації на економічний розвиток сучасного світу важко недооцінити. Цифрові інноваційні технології обумовлюють швидкі зміни в економічній сфері, підсилюючи рівень конкуренції в глобальному вимірі. Штучний інтелект, хмарні технології, Інтернет речей, машинне навчання та інші цифрові рішення суттєво трансформували традиційні галузі економіки. В найближчій перспективі цифровізація охопить усі сфери життєдіяльності країни та суспільства. Впливаючи на зайнятість, моделі організації бізнесу та формування економічних систем в цілому, цифровізація визначає нові вектори розвитку світового господарства, окремих регіонів, країн та суб’єктів господарювання. Розуміння та прогнозування процесів, що супроводжують цифрову трансформацію економіки країни сприяє розробці та ефективній реалізації комплексних стратегій розвитку, як на рівні держави, так і на рівні регіону чи окремого підприємства. Комплексна оцінка наслідків цифровізації сприяє визначенню характеру її впливу, подальших тенденцій та перспектив розвитку.