КОМПЕТЕНЦІЇ – ЧИННИК УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ У ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ - Кудла, Н. Є.; Миронов, Ю. Б. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
Стаття присвячена оцінюванню компетенцій персоналу готелю, що є надзвичайно важливим процесом у сучасному готельному бізнесі та допомагає забезпечити високу якість обслуговування і задоволення гостей. Метою статті є розроблення алгоритму комплексного оцінювання компетенцій працівників готельного бізнесу. Зазначається, що оцінювання компетенцій персоналу готелю є надзвичайно важливим процесом, який допомагає забезпечити високу якість обслуговування та задоволення гостей, а процес управління компетенціями працівників має відбуватися паралельно зі стратегічним розвитком готелю. Компетентний персонал є ключовим фактором успіху будь-якого готелю, оскільки він впливає на перше враження гостей, які приходять до нього. Визначено категорії співробітників готелю і набір професійних та особистих компетенцій для кожної із категорій. Наведено специфічні методи, які властиві для ідентифікації еталонних компетенцій, та дозволяють визначити їх у працівників. Охарактеризовано процес ідентифікації фактичних компетенцій працівників як важливий елемент процесу управління персоналом. Запропонована методика комплексного оцінювання компетенцій працівників готельних підприємств та збалансована системи показників для цієї методики. Розроблений алгоритм оцінювання компетенцій працівників готельного бізнесу принесе користь не тільки керівництву об’єкта розміщення, а й безпосередньо кожному працівнику. Перевагою використання такої системи оцінювання компетенцій для керівництва готелю стане отримання інформації про рівень і стиль праці підлеглих, можливості їх професійного і творчого розвитку. Окрім цього, менеджмент готелю володітиме формальним інструментом для прийняття правильних кадрових рішень. Зазначається, що подальший розвиток та удосконалення систем оцінювання персоналу готельних підприємств (готельно-ресторанних комплексів) загалом та компетенцій персоналу зокрема є предметом подальших наукових досліджень.