РИНОК ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ ДЛЯ КЛІЄНТІВ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Чернишова, Т. М.; Мутасова, С. А. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
У статті проаналізовано сучасний стан ринку готельних послуг України для осіб з обмеженими можливостями в умовах сучасних викликів. Проаналізувавши 282 зареєстрованих готелі на території України, які є доступними для людей з обмеженими можливостями на сайті бронювання Booking.com, було виявлено, що найбільше таких готелів розташовано. Було проаналізовано зручності для людей з особливими потребами на прикладі топ 10 готелів в Україні, які підходять для гостей з інвалідністю. Такі готелі мають всі умови для перебування людей з обмеженими властивостями. Зокрема приміщення і з дизайном, і плануванням без бар’єрів і перепадів рівнів, вузьких доріжок, важкодоступних місць, наявність автоматичних дверей, широких дверних проходів (не менше 90см). В досліджуваних готелях всі номери, які займають люди з обмеженими можливостями, пристосовані для пересування в інвалідних візках. Також три п’ятизіркові готелі у Львові мають доступності як для людей з вадами зору і слуху. Що свідчить про позитивну динаміку в створені комфортних умов розміщення для цієї категорії населення. Однак кількість готелів, які мають комфортні умови для перебування людей з особливими умовами є низькою. У результаті ці адаптації доступності виділяють розглянуті готелі від конкурентів унікальною перевагою продажу. Аналіз ринку готельних послуг України для осіб з обмеженими можливостями виявив, що для обміну знаннями і інноваціями, готелі повинні створити соціальне середовище, сприятливе для співпраці та спілкування. Поліпшення сервісу щодо інформації про наявність готельних послуг дозволить людям з обмеженими можливостями бути проінформованими про їхній вибір і про загальну доступність цих послуг для їхніх власних потреб. Впровадження зарубіжного досвіду взагалі та досвіду і порад Airbnb на сайтах бронювання в Україні, звичайно не зможе гарантувати забезпечення умов для людей з обмеженими можливостями власниками готелів, але дасть змогу побачити проблеми у власному готелі та місцях, до яких немає доступу, що дозволить власнику якнайшвидше їх виправити і зробити свій бізнес більш конкурентоздатним та для широкого кола гостей.