ВІДНОВЛЕННЯ СФЕРИ ТУРИЗМУ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ У ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Вовк, С. В.; Заячковська, Г. А. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
Представлено результати дослідження проблеми відновлення сфери туризму Хмельниччини у післявоєнний період. Емпірична база дослідження представлена масивом досліджень стану туристичної індустрії України та Хмельницької області, проведених такими авторитетними організаціями, як: Державне агентство розвитку туризму України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Центр розвитку інновацій, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, Advanter Group, Національна туристична організація України. Охарактеризовано туристично-рекреаційні ресурси Хмельницької області. З’ясовано головні перешкоди для відновлення та розвитку туристичного бізнесу як в Україні, так і в регіоні. Встановлено, що в результаті військових дій нанесено шкоду навколишньому природному середовищу та культурній спадщині Хмельницької області. Означено принципи повоєнного відновлення сфери туризму в Україні та регіонах: забезпечення сталого розвитку держави та її регіонів, ґрунтуючись належному управлінні; гнучкість та адаптивність підходів до розвитку сектору туризму та гостинності; відновлення з урахуванням екологічних стандартів, енергоефективності та інших принципів smart або креативної економіки; уважне ставлення до регіональних пріоритетів у розвитку туризму; важливість комплексного територіального планування; збалансована інтеграція в Європейський туристичний простір. Визначено шляхи повоєнного відновлення сфери туризму у Хмельницькій області, а саме: проведення заходів маркетингу через механізми публічно-приватного партнерства; розробка нових стратегій просування продуктів і послуг підприємствами туристичної індустрії шляхом створення системи взаємодії для вирішення певних стратегічних завдань, що дасть змогу забезпечити синергетичні зв’язки та посилити взаємодію між ними; застосування інформаційних технологій у розробці планів післявоєнного розвитку індустрії туризму, яке б сприяло не лише спрощенню та прискоренню окремих туристичних процесів, але й підвищенню конкурентоспроможності галузі та сталому розвитку сфери туризму; забезпечення доступу підприємств туристичної індустрії регіону до фінансових ресурсів; підготовка та перепідготовка кадрів для підприємств індустрії туризму.