ІНСТРУМЕНТИ ПОЛІТИКИ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА У СФЕРІ ЕКСКУРСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ КРИЗИ - Островська, Н.Д.; Луговий, Б.В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
Повномасштабна війна призвела до істотної дестабілізації функціонування та розвитку туристичної галузі України. У статті аналізуються питання відновлення туристичної галузі економіки України в умовах глибокої кризи, обумовленої повномасштабною війною. У фокусі уваги – відновлення та активізація безпосередньо екскурсійної діяльності в туризмі як достатньо важливому елементі в системі туристичного комплексу країни, її регіонів, туристичних дестинацій. Вказано на те, що туризм став тією галуззю, яка чи не найбільшою мірою постраждала в підсумку повномасштабної війни, адже вона призвела до втрати сегмента в’їзного туризму та різкого скорочення обсягів внутрішнього туризму. При тому екскурсійна діяльність може стати вагомим внутрішнім чинником активізації попиту на внутрішньому туристичному ринку. Метою дослідження визначено наукове обґрунтування дієвих та ефективних інструментів і засобів державної політики стимулювання розвитку підприємництва у сфері екскурсійної діяльності в Україні в умовах кризи у туристичній галузі. Виокремлено інструменти державної політики стимулювання розвитку підприємництва в екскурсійній діяльності у загальній системі заходів із відновлення галузі туризму в нашій країні. Доведено, що відновлення екскурсійної діяльності на ряді територій України буде можливим вже після війни, однак на більш безпечних територіях слід докласти зусиль для активізації підприємництва в цьому виді економічної діяльності. Визначено, що інструментарій державної політики стимулювання розвитку підприємництва в екскурсійній діяльності має бути зорієнтований на вирішення двох провідних завдань: (1) розвиток підприємницької ініціативи в туристично-екскурсійній діяльності; (2) формування цілісного туристичного комплексу, де екскурсійна діяльність відіграє системоутворюючу роль. Зроблено висновок, що розвиток підприємництва в екскурсійній діяльності потребує належної державної підтримки та ефективного регулювання в цілях комплексного і збалансованого розвитку, реалізації цілей і завдань у системі функціонування і туристичного комплексу, і національного господарства країни та її регіонів.