УКРАЇНСЬКЕ ВИНОРОБСТВО В УМОВАХ ВІЙНИ - Турчиняк, М.К.; Полотай, Б.Я.; Даньчишин, А.А. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
У статті розглядаються основні проблеми розвитку українського виноробства в умовах воєнного часу. Виноробна галузь є перспективною складовою розвитку промисловості, ресторанного бізнесу та туризму. Незважаючи на надзвичайно сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування винограду та виробництва високоякісного вина, спостерігаються несприятливі тенденції розвитку, пов’язані з війною. Площі виноградників неухильно скорочуються, переробка винограду в деяких регіонах України зменшується, закупівельні ціни на виноград для переробки зростають, виробництво вина зменшується, а логістика порушена. Мета цієї статті - проаналізувати поточний стан виноробства в Україні під час війни. Серед підприємств виноробної галузі найбільше постраждали підприємства Херсонської, Київської, Чернігівської, Миколаївської та Одеської областей. Початок військових дій призвів до зсуву ринку в бік більш технічних та автоматизованих форм роботи, які замінили традиційні, а також до створення невеликих виноробних підприємств в інших частинах України. Ситуація, що склалася, спонукала виноробну галузь врахувати всі загрози та ризики і переорієнтуватися на нові форми бізнесу, адаптовані до поточної ситуації. Незважаючи на військові дії, на початок 2024 року в Україні налічується 160 офіційно зареєстрованих виноробних підприємств, у тому числі 40 крафтових виноробень з річним обсягом виробництва 100 000 літрів. (без урахування окупованих територій, оскільки достовірних даних про стан виноградників на цих землях немає); для виноградарства і виноробства найбільш характерні Причорноморська і Закарпатська зони. Активно розвивається виноробство і в інших регіонах, зокрема в західному, центральному та північному регіонах. На Київщині, Львівщині, Тернопільщині, Чернігівщині вирощують понад 200 технічних сортів винограду, з якого виготовляють вино, займає призові місця на міжнародних виставках. У статті досліджується досвід роботи українських виноробів під час війни. Проаналізовано розвиток виноробної галузі в окремих регіонах за останні роки, а також вплив військових дій на кількісні показники виробництва вина.