РОЗВИТОК БРЕНДУ РЕСТОРАНУ В УМОВАХ ВІЙНИ: МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ, «LOCAL FOOD», ТУРИСТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ - Церклевич, В.С.; Діль, А.В.; Петришена, К.В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
Візія статті – схарактеризувати можливості розвитку бренду підприємства індустрії гостинності в умовах війни. Схарактеризовано зміст, структуру понять бренду та брендингу з позицій сервісної економіки. Сформульовано «формулу» бренду, застосовну до закладів ресторанного бізнесу: «сильний товар – сильна послуга – сильний бренд». Розглянуто бренд-менеджмент об’єктів готельно-ресторанного бізнесу, тренди в управлінні брендами ресторанів та готелів, етапи формування, підтримки та закріплення авторського стилю сучасного закладу індустрії гостинності в умовах війни. Визначено послідовність та основні заходи стратегії утримання ринку рестораном в контексті розвитку його бренду. Досліджено маркетингові гастрономічні «якорі» бренду підприємств, що стали базисом дослідження: концепцію «локал фуд», що базується на продуктах-гастрономічних спеціалітетах, стравах-гастрономічних брендах, розвиток внутрішнього туризму, включення в програми гастротурів. Окреслено зміст трендів «slow cities», «slow foods»; представлено авторські визначення змісту понять «гастрономічний бренд», «гастрономічний спеціалітет», «local food». Структуровано та схарактеризовано процес створення й розвитку бренду підприємства індустрії гостинності за параметрами: логотип та візуальний стиль; брендинг закладу готельно-ресторанного бізнесу; ім’я та слоган; інтер’єр та декор; меню та кулінарна концепція;. обслуговування та досвід клієнта; маркетинг та реклама; брендинг ресторану; соціальна взаємодія та спілкування; цінності та унікальні риси. Здійснено діагностику «здоров’я бренду» досліджуваного підприємства; представлено поведінкову типологію споживачів послуг підприємства. За результатами маркетингових досліджень окреслено можливості розвитку бренду немережевих ресторанів шляхом утвердження закладів як базових осередків гастрономічної культури регіону, центрів наукових досліджень автентичної кухні та локальної їжі, підвищення кваліфікації викладачів освітніх програм «Готельно-ресторанна справа», «Туризм». Передбачено включення закладів автентичної кухні і місцевої їжі в програми регіональних та транзитних туристичних маршрутів; залучення до інноваційного туристичного проєкту «Гастрогід Хмельниччиною».