ІМПЕРАТИВИ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Барна, М. Ю.; Яблонь, В. Д. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
У статті у фокусі уваги перебувають питання організації та реалізації політики розвитку туристичного комплексу країни. Актуалізується проблематика державної політики управління розвитком туристичних комплексів, як перспективної форми формування на території країни цілісного комплексу суб’єктів, що забезпечують основні і допоміжні функції туристичного обслуговування та задоволення потреб населення в туристичних і супутніх зі ними послугах. Метою статті є узагальнення проблематики та визначення імперативів розвитку туристичного комплексу країни в умовах війни. Доведено, що області Карпатського регіону України є територіями з високим рівнем туристичного потенціалу, а також гарними передумовами для функціонування й розвитку туристичного комплексу. Природно-ресурсний та історико-культурний потенціал областей регіону в поєднанні з вигідним географічним положенням слугує переконливим аргументом на користь висновку про існування прямих передумов для розвитку тут туристичного комплексу. Однак, попри наявні позитивні передумови, спершу пандемія COVID-19, а надалі повномасштабна війна послабили можливості для розвитку туризму регіону, зокрема призвели до масового відтоку населення за кордон, зниження рівня доходів та звуження, таким чином, місткості внутрішнього ринку, зокрема туризму, зменшення чисельності діючих турагентств, туроператорів, закладів тимчасового розміщування, погіршення стану об’єктів оздоровчого, лікувального та санаторно-курортного потенціалу. Показано, що з метою забезпечення вищого рівня керованості державної політики та перебігу процесів розвитку туризму слід ухвалити та реалізувати Стратегію розвитку туристичного комплексу Карпатського регіону України, метою якої є керований стратегічно вивірений розвиток туризму як комплексу, реалізація його потенціалу в економіці, зростанні якості життя населення областей регіону, Стратегічні цілі державної політики мають передбачати: формування й популяризацію спільного туристичного продукту; досягнення єдиної візії модернізації туристичного комплексу регіону; вплив на нарощення ресурсного потенціалу туристичного комплексу і регіону; внесок у реалізацію потенціалу соціально-економічного розвитку регіону; розумну диверсифікацію. Важливе значення має конвергенція положень стратегічного планування розвитку туристичного комплексу регіону з оперативними цілями стратегій регіонального поступу та програм розвитку туризму в областях регіону. Аргументовано, що планування та реалізація державної політики розвитку туристичного комплексу Карпатського регіону України має відбуватися на засадах відповідного організаційно-економічного механізму, який складається з управлінської підсистеми та взаємопов’язаних організаційного і економічного блоків, які містять заходи, що мають бути поетапно реалізованими.