ІННОВАЦІЙНА ПАРАДИГМА УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ТУРИЗМУ НА ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЯХ - Миронов, Ю. Б. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
У статті досліджено формування конкурентоспроможної соціально-економічної системи туризму на природоохоронних територіях із застосуванням інноваційних підходів до управління. Важливим аспектом трансформації управлінської моделі є швидкий розвиток інформаційних технологій, що створює умови для ефективного впровадження нових напрямів менеджменту. Підвищення компетентності управлінського персоналу через освітні програми з екологічного управління, цифрової трансформації та міжнародних стандартів якості сприяє сталому розвиткові туризму, де інтереси місцевих громад і туристів гармонізуються зі збереженням природних ресурсів. Функціонування туристичних підприємств у межах природоохоронних зон характеризується складністю взаємодії із зовнішнім середовищем та високими ризиками, пов’язаними зі змінами форм власності чи організаційно-правового статусу територій. Це вимагає управлінської гнучкості, здатності до швидкого коригування стратегій розвитку, а також удосконалення організаційно-виробничих механізмів для підтримання конкурентного статусу. Запропонована модель управління базується на засадничих положеннях системної парадигми, що інтегрує внутрішні й зовнішні зв’язки для досягнення соціально-економічних результатів. Інноваційна парадигма управління туризмом розглядається як дороговказ для вирішення концептуальних питань, зокрема щодо управління зовнішніми зв’язками, організаційною поведінкою та господарськими процесами. Це забезпечує життєздатність і сталий розвиток туристичних підприємств у мінливих умовах ринку, сприяючи еволюції туризму від масового до екологічно стійкого. Окрема увага приділена необхідності залучення місцевих громад до управлінських процесів через механізми громадських обговорень та слухань. Це сприяє легітимізації використання природних ресурсів, гармонізації інтересів бізнесу і громад, а також формуванню нових інтегрованих туристичних продуктів. Успішна реалізація ідей сталого розвитку потребує партнерської співпраці між туристичними підприємствами, органами влади та місцевими жителями, що створює підґрунтя для довгострокового розвитку туризму на природоохоронних територіях України.