СИСТЕМИ АВТОМАТИЗАЦІЇ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ ТА ЇХНІ МАРКЕТИНГОВІ МОЖЛИВОСТІ - Чайка, І. М.; Дністрянська, Н. І. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
У статті розглянуто особливості систем автоматизації ресторанного бізнесу в Україні. Для досягнення мети дослідження було використано загальнонаукові методи: порівняльний, пошуковий, аналізу та синтезу. Публікація містить інформацію про наявні на ринку інформаційні системи, які сприяють автоматизації ресторанного бізнесу, зокрема, закцентовано саме на маркетингових функціях програмного забезпечення. Основними проблемами у сфері використання ресторанними підприємствами систем автоматизації є: недоступність окремих іноземних програм, використання російського програмного забезпечення. Позитивним моментом є розвиток та поширення для ресторанного бізнесу програмного забезпечення від національного виробника. Проведений порівняльний аналіз популярних систем автоматиації, а саме «Poster» та «Servio» засвідчив, що основними маркетинговими функціями програм є: - ведення клієнської бази (клієнтів з доставки, корпоративних, постійних відвідувачів); - встановлення системи лояльності та її автоматизація; - можливості групування клієнтів для диференціації системи знижок; - виділення товарів винятків, на які не поширюєтся система знижок, якщо такі є; - автоматизація акційних програм; - налаштування розсилок. Розширили можливості реалізації маркетингових завдань окремі цифрові платформи, зокрема сервіси системи «Choice». Ключовими його функціями є доступ до створення зручного електроннго меню чи сайту за певними шаблонами, можливість управління агрегаторами («Glovo», «Bolt Food», сайт доставки та самовиносу, онлайн-меню з замовленням до столу) та ін. Допоміжні платформи для цифровізації ресторанного бізнесу та забезпечення маркетингових функцій реалізував «Monobank», який також дає можливість розробки електронного меню за шаблоном. Напрацювання цієї статті мають перспективи бути використаними при підготовці навчальних матеріалів для фахівців спеціальності «Готельно-ресторанної справа». Також, розроблений порівняльний аналіз програм та висновки актуальні для організаційно-управлінських та комунікаційних відділів підприємств ресторанного бізнесу.