КОНЦЕПЦІЯ «ВСЕСВІТНЬОГО ТУРИЗМУ» - Миронов, Ю. Б. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
Стрімкий розвиток технологій у XXI столітті спричинив масштабні трансформації в усіх сферах людської діяльності, зокрема в туризмі, який вийшов за межі традиційного розуміння та набуває рис глобального і навіть позаземного явища. У статті розглянуто феномен космічного туризму та обґрунтовано необхідність запровадження нового поняття – «Всесвітній туризм» (Universe tourism). Основну увагу приділено космічному туризму як ключовому чиннику трансформації традиційних уявлень про простір туристичних подорожей. Проаналізовано історичні передумови виникнення космічного туризму, зокрема роботи Баррона Хілтона та Крафта Еріка, перші комерційні польоти й роль компаній SpaceX, Blue Origin і Virgin Galactic у формуванні нового туристичного ринку. Особливу увагу приділено концептуальному зміщенню від горизонтальних подорожей до вертикальних – у космос, що трансформує саму географію туризму та відкриває нові горизонти для людства. У межах дослідження охарактеризовано економічні, соціокультурні, правові, етичні, екологічні та психологічні аспекти Всесвітнього туризму. Розглянуто ефект огляду як потенційно цінний елемент майбутнього туристичного досвіду, а також виклики доступності, соціальної справедливості та екологічної відповідальності. Висвітлено питання професійної підготовки кадрів, розвитку інфраструктури, страхування та міжнародної співпраці. Стаття формулює бачення Всесвітнього туризму як комплексної, багатовимірної системи, що об’єднує земні та позаземні форми подорожей у єдину гуманістичну парадигму сталого розвитку. Всесвітній туризм уособлює новий етап розвитку людства як космічної цивілізації, демонструючи розширення меж можливого завдяки науково-технічному прогресу та відкриваючи нові горизонти подорожей і досліджень у ХХІ столітті. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на створення теоретико-методологічної основи для інтеграції цього явища в глобальні туристичні системи з урахуванням соціально-економічних, правових, екологічних і технологічних викликів.