ПЕРСОНАЛІЗАЦІЯ НА ОСНОВІ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЯК КАТАЛІЗАТОР ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ІННОВАЦІЙ У ГОТЕЛЬНОМУ БІЗНЕСІ - Мороз, С. Е.; Калашник, О. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
Стаття присвячена дослідженню персоналізації на основі штучного інтелекту (ШІ) як каталізатора підприємницьких інновацій у готельному бізнесі. Автори аналізують сучасні тенденції трансформації готельного сервісу від реактивних моделей обслуговування до контекстуалізованих і прогнозованих подорожей, у яких потреби гостей визначаються ще до їхньої артикуляції. Використання алгоритмів машинного навчання, систем обробки природної мови, embedding-репрезентацій і мультикритеріальних моделей рекомендацій дозволяє створювати персоналізовані сервіси, що інтегруються у весь гостьовий досвід і підвищують його емоційну насиченість. Особлива увага приділяється питанням інтеграції різнорідних джерел даних у реальному часі, включаючи транзакційні, поведінкові та контекстуальні фактори, а також використанню соціальних роботів і цифрових консьєржів у просторі готелю. Автори підкреслюють значення етичних і правових аспектів персоналізації, включно з прозорістю алгоритмів, дотриманням конфіденційності та контролем параметрів персоналізації користувачами. Аналіз літератури показав, що сучасні наукові підходи зосереджуються не лише на технічних рішеннях, а й на формуванні довгострокової довіри, лояльності клієнтів та економічної ефективності підприємств. Водночас виявлені наукові лакуни, зокрема відсутність лонгітюдних досліджень, недостатність метрик оцінки «контекстуальності» досвіду гостя та проблеми масштабування інноваційних систем. Стаття має практичне значення для готельних мереж і малого бізнесу, оскільки пропонує комплексний підхід до впровадження ШІ, що поєднує технічні, етичні та поведінкові аспекти. Висновки статті можуть слугувати основою для розробки стратегій цифрової трансформації, підвищення конкурентоспроможності та сталого розвитку підприємств готельного сектору. Персоналізація на основі ШІ розглядається як потужний драйвер бізнес-моделей, здатний формувати нові джерела доходу, оптимізувати витрати та розширювати клієнтські сегменти. Таким чином, стаття поєднує науковий і практичний дискурси, пропонуючи концептуальне бачення підприємницьких інновацій у сфері гостинності.