КРАФТОВЕ ВИРОБНИЦТВО – ОСНОВА ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - Турчиняк, М. К.; Полотай, Б. Я.; Кулинич, О. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
Висвітлено сутність та ключові особливості індустрії гостинності як комплексної системи, що поєднує готельний, ресторанний бізнес, сферу туризму та розваг. Розглянуто етапи її розвитку, основні тенденції та чинники, які визначають конкурентоспроможність сучасних закладів. Особливу увагу приділено крафтовому виробництву як одному з провідних напрямів, що забезпечує унікальність і автентичність послуг, формує нові стандарти якості та відповідає зростаючим вимогам споживачів до натуральності й ексклюзивності продукції. Здійснено аналіз взаємозв’язку індустрії гостинності та крафтового виробництва, зокрема у формуванні гастрономічної культури та розвитку локальних брендів. На прикладі крафтових сирів розглянуто особливості їхнього виробництва, смакові та технологічні відмінності від промислових аналогів, а також роль у популяризації гастрономічного туризму. Проаналізовано діяльність українських крафтових сироварень, які, використовуючи традиційні рецептури та місцеву сировину, сприяють збереженню культурної спадщини та створенню конкурентної продукції на внутрішньому й міжнародному ринках. Відзначено, що розвиток крафтового сироваріння має не лише економічне, а й соціально-культурне значення, адже воно забезпечує зайнятість місцевого населення, підтримує розвиток фермерства та формує позитивний імідж України як країни з багатою гастрономічною традицією. Проаналізовано діяльність молочної ферми Прикарпаття «Мукко», яка є одним із яскравих прикладів сучасного крафтового виробництва в Україні. Досліджено асортимент продукції господарства, що охоплює різні види сирів, виготовлених із високоякісного коров’ячого та козячого молока, отриманого від власного поголів’я. Ферма робить акцент на поєднанні традиційних технологій сироваріння з інноваційними підходами до вдосконалення смакових характеристик. Особливістю продукції є використання виключно натуральних інгредієнтів та добавок, які не лише підкреслюють природний смак молока, але й формують нові відтінки аромату та текстури. Це дозволяє створювати сири з унікальними смаковими властивостями, що відповідають сучасним гастрономічним трендам і запитам споживачів, які віддають перевагу натуральності, автентичності та високій якості продуктів.