ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ІНТЕГРАЦІЇ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Лупак, Р. Л. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2026)
У статті обґрунтовано важливість інтеграції туризму та готельного бізнесу, дієвість якої залежить від сформованості організаційно-економічного середовища. У сфері туризму до організаційних основ інтеграції віднесено ефективне управління туристичними потоками, розвиток мережі інформаційно-аналітичних центрів, кластерну співпрацю, проведення цифрової трансформації. Натомість економічними основами інтеграції туризму є підвищення дохідності, ефективне використання туристично-рекреаційних ресурсів, формування доданої вартості, активізація інвестицій та підвищення рівня зайнятості населення в галузі. Згідно з цими характеристиками визначено такі регіональні особливості організаційної інтеграції туризму в готельний бізнес, як створення міжрегіональних кластерів і коопераційних об’єднань, спільне планування локальних туристичних маршрутів та пакетів готельних послуг, створення цифрових платформ, організація та популяризація спільних заходів, а до економічних особливостей регіональної інтеграції галузі віднесено розробку локальних комбінованих пакетів послуг, збільшення туристичного потоку та завантаженості готелів, залучення інвестицій, підвищення ефективності управління туристичними потоками та готельним господарством. У готельному бізнесі ключове значення надано таким організаційним основам інтеграції, як налагодженість системи управління готельним господарством, уніфікація стандартів якості послуг, розширення сфер інформаційно-комунікаційної та техніко-технологічної співпраці, розвиток сервісної інфраструктури, а до економічних основ інтеграції віднесено високу ділову активність, поглиблення цифрової трансформації бізнес-операцій, сформованість інвестиційного середовища, розвиток суміжних ринків. Відповідно, організаційними основами регіональної інтеграції готельного бізнесу в сфері туризму є створення та розвиток територіальних центрів координації туристичних потоків, ініціювання та реалізація регіональних програм розвитку туристичних дестинацій, впровадження практики сертифікації локальних туристичних та готельних послуг, формування регіональної міжгалузевої цифрової екосистеми. Натомість економічними основами інтеграції готельного бізнесу в регіоні є формування локальних партнерських бізнес-мереж, територіальна диференціація інвестиційних потоків, модернізація та реконструкція місцевої готельної інфраструктури, зростання мультиплікативних економічних ефектів від розвитку туризму та готельного бізнесу для суміжних галузей регіону.