ORGANIZATIONAL AND METHODOLOGICAL PRINCIPLES OF EXPENDITURES INTERNAL CONTROL OF MILK PROCESSING ENTERPRISES
Abstract
Abstract. The article reveals the differences in the interpretation of internal audit and internal control and their functional purpose in the enterprise’s management system is determined. Internal control is considered as a tool for creating information support of management system, elaborated to make timely and effective management decisions. The basic structural elements of the internal control system of milk processing enterprises, its purpose and tasks, aimed at achievement the reliability of the information reflected in the primary documents, accounting registers and reporting, are determined. Organizationally, the process of expenditures internal control of milk processing enterprises is divided into separate consecutive stages (initial, experimental, final, monitoring), each of which includes a number of stages with the implementation of appropriate control procedures. It is proposed to use effective methodical approaches for achieving the goal of internal control over operating expenditures: documentary, factual, accounting and analytical, generalization and implementation of control results.
References
2. Бакаев А. С. Бухгалтерские термины и определения / А. С. Бакаев. – М. : Бухгалтерский учет, 2002. – 160 с.
3. Бычкова С. М. Аудиторская деятельность. Теория и практика / С. М. Бычкова. – СПб. : Лань, 2000. – 318 с.
4. Бутинець Т. А. Внутрішній контроль: суть і зміст / Т. А. Бутинець // Вісник Житомирського державного технологічного університету. Економічні науки. – Житомир, 2008. – № 2(44). – С. 31-42.
5. Бухгалтерський облік і контроль у контексті Бюджетного кодексу України : навч. посіб. / С. В. Свірко, І. О. Кондратюк, О. О. Дорошенко, Н. М. Старченко; [передм. Т. І. Єфименко]. – К. : ДННУ “Акад. фін. управління”, 2012. – 944 с.
6. Воронко Р. М. Внутрішній контроль як невід’ємна складова системи управління підприємств та організацій споживчої кооперації / Р. М. Воронко // Науковий вісник Ужгородського університету. – Ужгород : Видавництво УжНУ “Говерла”, 2015. – Вип. 1 (45). Т. 2. – С. 376-381.
7. Гончарук Я. А. Аудит : навч. посіб. / Я. А. Гончарук, В. С. Рудницький. – [3-тє вид., перероб. і доповн.]. – К. : Знання, 2007. – 443 с.
8. Гуцаленко Л. В. Внутрішньогосподарський контроль : навч. посіб. / Л. В. Гуцаленко, М. М. Коцупатрий, У. О. Марчук. – К. : Центр учбової літератури, 2014. – 496 с.
9. Економічний енциклопедичний словник : у 2 т. Т. 1 / С. В. Мочерний, Я. С. Ларіна, О. А. Устенко, С. І. Юрій; [за ред. С. В. Мочерного]. – Львів : Світ, 2005. – 616 с.
10. Загородній А. Г. Облік і аудит : термінологічний словник / А. Г. Загородній, Г. Л. Вознюк, Г. О. Партин. – Львів : Центр Європи, 2002. – 671 с.
11. Корінько М. Д. Контроль та аналіз діяльності суб’єктів господарювання в умовах її диверсифікації: теорія, методологія, організація : монографія / М. Д. Корінько. – К. : ДП “Інформ.-аналіт. агентство”, 2007. – 429 с.
12. Міжнародний стандарт аудиту 610 “Використання результатів роботи внутрішнього аудитора” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.minfin.gov.ua.
13. Мурашко В. М. Контроль і ревізія фінансово-господарської діяльності : навч. посіб. / В. М. Мурашко, Т. М. Сторожук. – К., Ірпінь : Академія ДПС України, 2001. – 311 с.
14. Нападовська Л. В. Внутрішньогосподарський контроль в ринковій економіці : монографія / Л. В. Нападовська. – Дніпропетровськ : Наука і освіта, 2000. – 224 с.