ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (НАССР)
Анотація
У статті викладено результати вивчення проблеми застосування системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Показано обгрунтування й необхідність впровадження зазначеної системи. Система сприятиме запобіганню потрапляння небезпечної харчової продукції до споживача, а також харчовим отруєнням. Застосування системи також дозволить розширити можливості роботи на зовнішніх ринках для українських виробників харчових продуктів. Під час запровадження системи необхідно розробляти і впроваджувати програми-передумови, враховувати усі сім принципів системи. Для кожного харчового продукту або підприємства повинен розроблятися окремий план НАССР. Особливості слід враховувати також для кондитерської продукції. Для впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів необхідне навчання фахівців робочої групи й осіб, відповідальних за здійснення оперативного контролю, коригування технологічної документації, іноді – заміна обладнання та перепланування приміщень тощо.
Посилання
2. Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable [Electronic resource] / Available at: http://www.fsis.usda.gov/ index.htm (Last accessed: 25.11.2018).
3. Управління якістю / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова, О. Я. Давидович, М.-М. В. Калимон. – Львів : Видавництво “Растр-7”, 2015. – 428 с.
4. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)” № 590 від 01.10.2012 [Електронний ресурс]. − Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12/page. − 25.12.2018.
5. Лозова Т. М. Управління якістю та безпечністю продукції харчової галузі : підручник / Т. М. Лозова, І. В. Сирохман. – Львів : Видавництво “Растр-7”, 2018. – 400 с.