СТРУКТУРНО-МЕХАНІЧНІ ПАРАМЕТРИ ЯКОСТІ КРЕВЕТКИ PALAEMON ADSPERSUS

  • О. В. Сидоренко Київський національний торговельно-економічний університет
  • О. В. Романенко Київський національний торговельно-економічний університет
  • О. О. Петрова Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: креветка Palaemon adspersus, структурно-механічні показники, якість

Анотація

Досліджено структурно-механічні показники (густина, межа міцності, адгезія, модуль пружності) м’яса креветки Palaemon adspersus азово-чорноморського регіону, оскільки аналітичний пошук вказує на відсутність даних. Структурно-механічні показники креветки Palaemon adspersus визначали методом пенетрацї на вимірювальному приладі MIG-1.3. Метою досліджень було встановлення залежностей структурно-механічних та сенсорних показників якості креветки Palaemon adspersus для прогнозування якості. Під час досліджень було виявлено, що вищі структурно-механічні показники має креветка менших розмірів. Встановлено, що креветки Palaemon adspersus азово-чорноморської акваторії – сировина для подальшого детального дослідження, а саме: визначення кореляційної залежності структурно-механічних показників якості креветки Palaemon adspersus для прогнозування якості досліджуваної сировини під час товароруху та обґрунтування технологічної функціональності для виробництва харчових продуктів.

Посилання

1. Sydorenko O. Market Fish Products: Problems And Prospects / O. Sydorenko, N. Bolila, M. Apach // 20th igwt symposium, commodity science in a changing world, september 12-16th, 2016, University of economics, Varna, Bulgaria. – S. 221-225.
2. Шаповал С. Л. Діагностика фізичних властивостей харчових продуктів : монографія / С. Л. Шаповал, Р. П. Романенко, Н. П. Форостяна. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2017. – 192 с. 3. ДСТУ 7972:2015. Риба та рибні продукти. Правила приймання, методи відбирання проб. – К. : Держспоживстандарт України, 2016. – 22 с.
4. Файловий архів студентів / Національний університет харчових технологій [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://studfiles.net/ preview/5194738/page:2/.
5. Продовольственная и сельхозхозяйственная организация ООН [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.fao.org/3/ap815e/ ap815e.pdf.
6. Фізичні властивості м’яса [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://p-for.com/book_351_glava_23_ROZD%D0%86L_4_F%D0%86ZICHN% D0%86_VLASTIVOS.html.
Опубліковано
2019-04-25
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ