ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧОВИХ БАРВНИКІВ ДЛЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
Анотація
У статті розглянуто поняття харчових барвників. Проаналізовано види та особливості харчових барвників. Досліджено використання натуральних барвників, виготовлених із продуктів повсякденного використання. Розглянуто основні труднощі застосування харчових барвників у кондитерських виробах. Встановлено, що основною групою речовин, що визначають зовнішній вигляд продуктів харчування, є харчові барвники. Забарвлення харчового продукту має велике значення для споживача як фактор, що визначає його показники свіжості та якості, та є необхідною характеристикою упізнавання продукту. Подальші дослідження повинні відбуватися у напрямі вивчення перспектив застосування окремих барвників рослинного походження у виробництві кондитерських виробів.
Посилання
2. Дробот В. І. Харчові добавки : курс лекцій для студ. спец. “Технологія хліба, кондитерських, мака-ронних виробів і харчоконцентратів” напряму 6.051701 “Харчові технології та інженерія” ден. та заоч. форм навч. / В. І. Дробот. – К. : НУХТ, 2013. – 79 с.
3. Дуденко Л. В. Харчова хімія : навч. посібник / Л. В. Дуденко, Ю. А. Горяйнова. – К. : Кондор, 2012. – 248 с.
4. К оценке опасности применения синтетичес-ких пищевых красителей / [Н. А. Попович и др.] // Современные проблемы токсикологии. – 2000. – № 2. – С. 33-39.
5. Нечаев А. П. Пищевые добавки : учебник / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова, А. Н. Зайцев. – М. : Колос, 2001. – 342 с.
6. Пономарьов П. Х. Безпека харчових продук-тів та продовольчої сировини / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. – К. : Лібра, 1999. – 272 с.
7. Смирнов Е. В. Синтетические пищевые кра-сители / Е. В. Смирнов, А. К. Береснева // Пищевая промышленность. – 1998. – № 7. – С. 44-46.
8. Смоляр В. І. Проблеми використання харчо-вих добавок в Україні / В. І. Смоляр // Тези допо-відей Міжнародної науково-технічної конференції / НУХТ. – К., 1998. – С. 53.